Íme az alapanyagok egy hideg téli estén: |
|
Milyen tehát egy igazi chai? |
Mondhatnánk, olyan, amilyen a gazdája. Lehet gazdag, forró, vagy éppencsak szűkmarkú, esetleg túldíszített, oda nem illő alkatrészekkel; de a legfontosabb, hogy egyéni, mindenkinek más és más. Már az alapanyag, a tej használata sem egyértelmű; van, ahol a minél zsírosabb tejet szeretik, máshol a teát először vízzel engedik fel és teszik hozzá a tejet, megint másképp elkészítve tejszínnel gazdagítják. Olyan is előfordul, hogy a fűszereket különkeverve, a megfőzött tejes teához közvetlenül felszolgálás előtt adagolják. Mi itt háromféle chait mutatunk be. Egy olyan alap chait, ami sok, különféle chai, tejes, vajas, tejszínes ital elkészítéséhez alkalmas, egy masalát és egy ezüsttel gazdagított mágikusan finom italt. Először az első kettő: |
Az alap chai assami teán ül és erős, forró keverék, aminek a fő összetevői: |
|
A masala különlegesen gazdag, finom, eredeti indiai fűszerekkel érlelt tea, aminek főbb összetevői: |
|
Fontos, hogy a fűszerek legyenek frissek, tiszták, és legyen elég idejük összeérni a teával. Az elkészítés egyéni színeit itt most nem taglaljuk részletesen, csak azt tudjuk bemutatni, hogyan készítjük mi, dél-indiai módra. |
Tehát masala ala Carpe Diem: |
|