Kosár
Az Ön kosara üres

Masala Chai recept

Kipróbáltuk, kipróbálták: isteni finom. Itt a titok.

 

Íme az alapanyagok egy hideg téli estén:

  • nádcukor
  • gazdag házi tej
  • masala chai és egy eredeti
  • gyönyörű kasmíri csésze
 
 

Milyen tehát egy igazi chai?

Mondhatnánk, olyan, amilyen a gazdája. Lehet gazdag, forró, vagy éppencsak szűkmarkú, esetleg túldíszített, oda nem illő alkatrészekkel; de a legfontosabb, hogy egyéni, mindenkinek más és más.

Már az alapanyag, a tej használata sem egyértelmű; van, ahol a minél zsírosabb tejet szeretik, máshol a teát először vízzel engedik fel és teszik hozzá a tejet, megint másképp elkészítve tejszínnel gazdagítják. Olyan is előfordul, hogy a fűszereket különkeverve, a megfőzött tejes teához közvetlenül felszolgálás előtt adagolják. Mi itt háromféle chait mutatunk be. Egy olyan alap chait, ami sok, különféle chai, tejes, vajas, tejszínes ital elkészítéséhez alkalmas, egy masalát és egy ezüsttel gazdagított mágikusan finom italt. Először az első kettő:

Az alap chai assami teán ül és erős, forró keverék, aminek a fő összetevői:

  • gyömbér
  • feketebors
  • szegfűbors
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • rózsbors
  • zöld kardamom
  • fekete vagy fehér kardamom
 
 

A masala különlegesen gazdag, finom, eredeti indiai fűszerekkel érlelt tea, aminek főbb összetevői:

  • Assami tea
  • Nilgiri CTC
  • fahéj őrölve és darabokban
  • szegfűszeg őrölve és egészben
  • szegfűbors őrölve és egészben
  • gyömbér (lehet friss)
  • fekete bors
  • ánizs
  • csillagánizs
  • édeskömény
  • zöld kardamom őrölve és egészben
  • fehér kardamom
  • fekete kardamom
  • menta mix
  • koriander
  • sáfrány
  • szerecsendió és virága
  • és még néhány alkotórész.

 
Fontos, hogy a fűszerek legyenek frissek, tiszták, és legyen elég idejük összeérni a teával. Az elkészítés egyéni színeit itt most nem taglaljuk részletesen, csak azt tudjuk bemutatni, hogyan készítjük mi, dél-indiai módra.
 

Tehát masala ala Carpe Diem:

  • Fogj a markodba egy kis teát, amúgy érzéssel, vagy ha nagyon precíz fajta vagy, legyen ez egy jó evőkanálnyi tea és lazán dobd a tejbe, ami egyre inkább forrni készül.
  • Ha az édeset szereted, tegyél hozzá ugyanannyi, vagy kicsit több nádcukrot, karamellizált cukrot, vagy nyers nádcukrot (gur), semmiképp se fehér kristálycukrot, mert a cukor is hozzátesz a tea végleges nyers ízéhez és színéhez. Nyugodtan elkészítheted cukor nélkül, minden, a receptben résztvevő fűszer alapvetően édes, így a cukor nélküli teád is édes lesz végül.
  • Amikor a tej felforrt és az egész keverék habos, világosbarna, teától koszos keverékké vált, akkor érkezik el a legfontosabb pillanat. Fogd a lábost és magasra emelve kezdd el átönteni egy másikba, majd vissza, ismételd meg négyszer-ötször, legyen a tea minél habosabb, levegősebb. Az oxidáció édesebbé teszi az amúgy is istenien finom teát.
  • Szűrd üvegpoharakba és gyűjtsd be a hálálkodó pillantásokat.